Rahim Meletup !!!

Friday, July 10, 2009

Rahim Meletup!!

Disebabkan kedaifan berbahasa Melayu, pengarang gagal berjumpa istilah yang terbaik untuk menterjemah perkataan "rupture of uterus" dan istilah ini terus dijadikan Tajuk entry terbaru kerana lebih "catchy" dan "thrill!"

Hari ini seorang ibu dimasukkan di wad bersalin. Seperti ibu-ibu yang lain, setelah pemeriksaan oleh nurse, si ibu akan dibawa masuk ke ruangan menunggu untuk diperhatikan oleh doctor-doctor yang bertugas. Si ibu tidak mampu berdiri ketika keluar dari kereta. Kerusi roda diusung dari kereta sampailah ke wad bersalin. Aku dan kawan arab seperti biasa mengambil history dalam bahasa arab dan membuat pemeriksaan dengan Ultrasound, prosedur wajib yang akan mula-mula dilakukan.
"Mengandung," kataku pada Dr Ahmad. Mesti kalian berfikir, dah tentu masuk wad bersalin , maka tentulah mengandung! Aku tak salahkan mereka yang berfikir sedemikian namun aku tetap tak salah.(cis, keras betul kepala aku) Hampir semua orang arab akan buncit selepas berkahwin, baik lelaki mahupun perempuan. Menjadi masalah besar kerana kita tidak tahu perut itu buncit kerana penuh dengan lemak atau buncit kerana mengandung. Yang pastinya Dr Ahmad tak mengandung walaupun dia buncit. Hahahaha!

Selalu terjadi waktu di klinik dengan pesakit. Kita dah la kena ambil history dari dia. Secara detailnya kena tanya la dia datang sebab apa. Dah makcik-makcik yang datang semua perut macam bawa bayi, maka aku tanya la "Hadratak betegy el-mostashfa 3ashan el-7aml?(madam datang hospital sebab nak check kandungan?)" tanyaku. Berubah terus muka makcik tu. Dia terus bangkit dari kerusi. Aku terpinga-pinga.
"Makcik tu tak mengandunglah! Dia datang sebab vagina dia bleeding" jerit Dr. Mona yang memang kenal makcik tu. Manalah aku tahu. Desis hatiku. Dahla benda ni sangat sensitif kat Mesir ni. Tak pasal-pasal mak cik tu merajuk. Huhuhu.

Berbalik pada cerita tadi, so tak perlu tanya guna mulut,hanya dipastikan kandungan dengan Ultrasound. Kemudian barulah kita membaca presentation and lie of the baby, gestational age, amniotic fluid, fetal heart sound, jantina, any congenital anomalies dan pelbagai lagi menggunakan Ultrasound. Aku masih belajar cara guna. Nurse kat situ ajar aku cara nak guna. Credit for the nurse!

Ibu yang baru datang ni perutnya sangat besar. Termaktub dalam history multiparity yang bermakna dah banyak kali bersalin. Maka abdominal fascia, otot External Oblique, Internal Oblique dan Transverse Abdominis di perut tu memang dah longlai. Tu yang senang terbonjol. Orang Melayu mengamalkan berurut, diikat perut tu (aku dah lupa istilah dia, kena tanya wan, nanti aku update) maka takderla terbonjol perut tu ke depan lepas bersalin. Ala-ala Sofia Jane gituh. Pergh!! Mak cik ni juga ada history Cessarian Operation. Ada PIH pulak (pregnancy Induced Hypertension). Aku baca lab report dan cepat-cepat ambil Sonicaid letak atas perut. Baby dah asphyxia dah!

Dr. Ahmad pandang aku. Aku pandang Dr Mona. Dr Mona pandang aku balik. Siot! Pastu masing-masing senyum. "Please Guys I'm tired."kata Dr Mona. Waktu tu pukul 3 am. "I can assist but I don’t want to conduct"pesanku awal-awal. Nak tak nak Dr Ahmad kena buat Cessarian juga. 

Ada sekali tu disebabkan masing-masing not available aku kena paksa buat Cessarian, bulan Mei kut, sebelum Exam Round rasanya. Nasib baik nurse banyak ajar nak buat macam mana lower segment CS, kalau tak aku lari balik rumah! Vaginal Delivery tak payah cakap lah. Apabila kepala bayi dah keluar dan tak sempat buat apa, nurse pun kena sambut, inikan pula kalau ada doctor available time tuh.

DR Ahmad sterile tangannya. Aku tengok Anaesthetist tengah buat epidural anesthesia. Aku sangat yakin dan percaya benda yang paling sakit dalam bersalin Cessarian ni bukan waktu perut terbuka tu, tetapi time epidural anaesthesia. Dan lagi sakit kalau anaesthetist tu kena masukkan jarum yang besar dan panjang tu banyak kali sebab tak dapat CerebroSpinal Fluid (CSF). Memang selalu terjadi. Nasib baik aku lelaki. Huhuhu(jangan trauma pula kaum ibu, banyak pahala demi pengorbanan si ibu)

Waktu operation pun tiba, CS ni sekejap ajer prosedurnya. Kalau Dr yang professional tuh tak sampai 15 minit pun dah siap semua. Nak tahu bila jadi lama operation tuh? Time inilah.

Apabila buka ajer peritoneum, bukan amniotic fluid ajer yang keluar, darah pun banyak yang keluar. "What happens?" I asked. Dr Ahmad tak pedulikan pertanyaanku. Raut wajahnya dah cuak. Tapi tetap buat kerja dengan penuh emotionless(the right thing to do). Dicapainya bayi lelaki tersebut terus dia pass kat aku. Aku pass pulak kat paediatrician yang bertugas.

Diseluk tangan ke dalam dinding rahim. "Oh no, the uterus has ruptured,"kata Dr Ahmad. Aku tak tahu rupture uterus tu terjadi waktu bila. Waktu mula-mula sampai tadi normal ajer. Maybe waktu beberapa minit sebelum operation atau ketika operation terjadi.

Amat bangang sekiranya kau tercegat di situ dan mempersoalkan bila benda tu terjadi. INI SUDAH OBSTETRIC EMERGENCY! (maaf bahasa kasar tetapi itulah hakikat, bangang gila, boleh mati si ibu tu sebab shock). Aku terus call tingkat atas hantar 2 pack darah type 0 dan berlari dapatkan Dr pakar yang sedang baca novel kat sofa tuh(sempat dia, cis!). Dr yassir letak buku dia terus berlari masuk ke OT itu. Tak sterile apa-apa pun. "Let me see it,"kata Dr Yassir. "Well you have to find the most lateral edge, the apex, and also see the extend of the rupture."

Dr Ahmad seluk tangan lagi. Dia cakap dia dah jumpa, waktu tu tangan dia di bahagian kiri pelvis. Aku nampak uterus tu tak central. " Remove your hand,"kataku lembut. Sekali aku nampak bonjol kat sebelah kanan, compress uterus itu ke kiri. "There is another lesion. Rupture of lower uterine segment into broad ligament. Moderate size swelling over here," kataku. Sebab aku tak confirm benda tu , aku terus kata "possible". Huuhuh. Selepas tu suruh Dr ahmad seluk ke situ juga. "He's right" kata dr ahmad.

Dr Yassir arahkan untuk incise swelling tuh. Evacuate bood clot tuh dan ajar macam mana nk suture semua koyakan itu dengan kemas dan kuat. Dr Ahmad yang buat. Aku belajar dan perhati macam mana dia buat, dengan penuh perhatian. Yerla, selalunya emergency ni unpredictable maka sekiranya aku tahu macam mana nak buat walaupun tak "hands on" aku berfungsi juga time emergency macam ni di masa hadapan. Tak adalah jadi useless dan hopeless doctor. Right?

2 jam wooo. CS ni jarang lebih setengah jam( di Hospital University Kaherah lah, kalau kat Malaysia lama gilaaaaaaaaaaaaaaa) . Tak percaya cuba experience sendiri. Minta maaflah kalau ada doctor Malaysia yang baca tulisan ini. Saya cakap direct aje yer, lama gila!. Ada seorang Chinese doctor ajer yang pernah saya hadiri di PPUM yang buat pantas dan cekap. Yang lain sakit kaki tunggu mereka habis buat kerja. Terhegeh-hegeh. Try tengok Doctor Arab buat macam mana. So adorable.
Setelah tamat prosedur tuh, Dr Ahmad berpaut kat bahu aku. "I'm exhausted habeby"he told me. "So do I,"balasku. Sekali ada patient disorong masuk ----"emergency"kata nurse yang tolak tuh. Aku, Dr Mostafa, Dr Yassir dan Dr Ahmad kesemuanya pandang Dr Mona.

"I smell SEXISM"kata Dr Mona.
"Well, we smell tutttttttttt enough" kataku selamba. Semua tergelak.

pengajaran: sila belajar topic rupture of uterus secara detail, kekurangan teory akan membantutkan perkembangan praktikal dalam masalah ini.

**********PERINGATAN SEPANJANG MASA KETIKA MEMBACA BLOG INI*************

1.Semua nama karakter yang dinyatakan BUKAN NAMA SEBENAR. Saya tidak menggunakan nama sebenar untuk mana-mana karakter dalam blog ini. Sekiranya berasa tidak selesa dengan sebarang karakter atau kebetulan sama nama atau saya cuai menukar nama karakter, sila maklumkan kepada saya.

2.Sebarang prosedur perubatan atau investigations yang TIDAK DINYATAKAN SECARA DETAIL DAN LENGKAP harap dimaafkan. Sini bukan tempatnya untuk berbincang teori ilmu perubatan.

3.JALAN CERITA ASAL DIOLAH SEMULA agar sesuai untuk tatapan pembaca.



24 comments:

nakula sadewa said...

antara sofea jane dengan wan zaleha radzi mana lebih hot?

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

it depends on ur taste..sofia jane is my taste...haha

Anonymous said...

Faizal, don't use the name Dr Faizal yet, because you are not yet a doctor. If u use it for self-motivation, don't use in public.. it's unethical! Think about it.

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

That is not my problem. The public themselves call me a dr. they show me their respect and respect is unethical?

well u break the rule, READ AT YOUR OWN RISK

CTNAQUIA ESIR said...

Tak boleh salahkan kami juga, jika di mesir, public mmg sangat2 menghormati pelajar perubatan. Even pekerja di kfc atau pasar sekalipon jika tahu kita adalah pelajar perubatan, trus mereka memanggil kita dgn panggilan Doktor.

Malahan, resit membeli buku, tiket kapal terbang, apa sahaja, nama pasti didahulukan dgn 'Dr.' _________________ .

Ia sekadar penghormatan, bukan hendak menunjuk.

jahagifu said...

fuh!!! berpeluh baca blog abg ni. eh bukan. Dr faizal. n_n

rasa cam baca novel pun ada. Pastu pening sbb byk istilah yang datang ntah dari planet maner. hehe

btw, terima kasih n nice post.

p/s: nnt dah blk mesya jangan wat kerja lambat2 ok. (nasihat dari yang pakar) ^_^

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

good point naquia

jaha- hahahaha, maafhla jaha yer, istilah tu banyak istilah medic, dah cuba kurangkan seminimum mungkin, kalau tak ada istilah medic, budak medic pula yang tak paham contohnya rahim meletup, apa tuh? cuba cakap uterine rupture, then baru diorang paham

i.allah wahai dr pakar :-)

Anonymous said...

Faizal, you need to be humble ok.

Anonymous said...

For the public to call u Dr is acceptable, but it shouldn't come from you. How can you introduce yourself as Dr Faizal?

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

thanx for professional critism

Shafiq Shahruddin said...

sorry mr anonymous...

I have 3 ppl in my family who are either already doctors or taking medicine. I chose not to take it myself despite being constantly nagged by parents (dulu2)

I have nothing against medical students if they want to refer to themselves as doctors even though they are yet to be one. Whats with a title anyway? Terasa tercabar ke? Are u a doctor yg perasan hebat (yes I am assuming and going overboard, pardon me) dan tak terima orang lain panggil diri doctor?

p/s: why hide behind anonimity?

-engineer-

Anonymous said...

i personally think it's not the matter of being envious or anything, but rather about ur medical ethics..

plus, it's legally wrong! u hvn't got a license for that yet.. the title Dr. can be confusing..

when used as self motivation, no prob then.. but referring urself as a doctor when u're not one yet? come on..

Anonymous said...

owh,btw i'm the 2nd anonymous actually..who happens to have same opinion about the 1st anonymous ;)

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

thanx again for your professional criticism

it doesnt change my mind apparently, u can leave if u r not comfortable with it and never come back

Shafiq Shahruddin said...

@anonymous
legally, yes. but when you're talking to people then who cares? not like hes opening his own private practice.

and anyways, waqi'(suasana) tempat allow it... i would honestly think the author would have been reprimanded by specialists,MOs or maybe even HOs if it was not accepted.

might i ask, are u (1st or 2nd anonymous) studying or praticing in egypt as well??

personally, i believe that if someone knows what he/she is talking about, then its perfectly fine to call yourself whatever u want. a title is a title...

h a r i z, H said...

blurgh...
just another example of envious malay. a typical negative thinking malay. i'm not being racist to my own race, but being envious yet still have no self-confident (hiding in the name of annoying-most) is what a negative-thinking-malay-people have.

he don't commit sin. and the fact that u've to know, all of the students in my university, JUST call lecturers; whatever subject it is-tell it Visual Basic or Animal Health, Doctor.

And, telling you, in Somalia; whoever got to be a high-rank person in the government will be called Dr by civilians. It's nothing man. It's only a title.

Biarlah Dr. Faizal nak motivate diri dia. Ada masalah ke? Unethical? Oh, put your name, don't hide and there you are, an ethical commenter.

Am I being unethical here?

Oh, bang Faizal, saya respek kamu. memotivasikan saya :)

Anonymous said...

salam
aku student medic kat m'sia
well, congrats r sbb ko penah bt
c-section kat mesir even ko cuma medical student..

memang betul2 ke ko penah bt c-section.maksud aku ko yang jadi the main surgeon?

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

yup,but undersupervision, CS is not that difficult, u just have to do it as much as u can, u gain new surgical skill each time u do it, good luck!

Ija said...

Bagus! Be a good doctor. I'm sure you will. I'm so proud having a malay doctor like you. You are brave and hardworking, able to apply what you have learned.

C section kat mesir sy tak tahu la macam mana. Tapi so far saya tgk C section kat malaysia tak la lama sgt pon, ada yg 15minit, overall dalam 30-40mins. Kalau MO baru or has complications then it takes longer, hahaa.

I myself experience as a patient for C section and I tell you, the contraction pain is very much worse compared to spinal injection. Thank Allah that the anaest (also my fren) only poke me once, if not I'll poke him so many times afterwards.

I'll be one of your regular reader and continue doing this ok. I think even myself unable to experience as much as you did in Mesir :)

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

ija....ur comment is so motivating~ thanx alot...

Jacknaim said...

nice experience.. great!

[syazanadiasmn] said...

inspiring sgt...tak yah susah2 tgk citer grey's anatomy atau house..follow ya ! update slalu (^_^)V

akmal said...

akak aku kate public sn suke pggl dr even kt 1st year student..doa kate nye..so xsalah if owner of the blog nk doakan diri die sendiri..aminnnn!!!hikhik

p/s:rupture....runtuh ok x?bunyik sedap sikit...meletop mcm..kebabooommm..

sinar mentari senja said...

bila baca citer ni ase takut pun ade..huhu..btw nice story..

gud luck
(^_~)