Maaf,Anda Tidak Boleh Beranak Di Sini!

Monday, July 13, 2009

MAAF, ANDA TIDAK BOLEH BERANAK DI SINI

Inilah ungkapan yang Pakar O&G tu cakap kat pesakit tetapi dalam bahasa Arab. Dalam bahasa Inggerisnya "sorry, u can't deliver here". Ibu dah sangat dehyrasi dan menjerit-jerit kesakitan, sekali doctor cakap macam tu. What do you think? Jangan buat sebarang spekulasi. Ikuti kisah benar di bawah.

Hari itu hari jumaat sahabat tahun 4 University Kaherah datang pukul 9.30 pm pada hari itu, sejam lebih awal dari aku. Aku dah isi perut dan rohani(solat isyak) barulah menapak keseorangan dalam gelap malam ke Labor Room University Kaherah hari tu.

Pesakit tidak ramai pada hari itu. Setelah menyaksikan beberapa "delivery" pada malam itu dan belajar sama-sama, mereka berdua pulang dahulu ke rumah lebih kurang pukul 12 am. Aku yang masih segar bugar dan bermata burung hantu ini capai buku "cases in Obstetric and Gynecology" dan mula meneliti isi buku tersebut dari muka-ke muka.

Hampir pukul 1 am, seorang pesakit disorong masuk dari ruangan menunggu ke Labor Room untuk Vaginal Delivery. Kesakitan ibu bersalin jelas terpancar dengan jeritan yang memecah kesunyian malam. Ceh, macam bersastera pulak.

Plastik yang melapik punggung perempuan tersebut dah berapa kali jatuh. "Imsiki sirir ya madam!" jeritku (pegang katil , madam). Aku terpaksa jerit waktu tu. Disebabkan dia menjerit sangat kuat, maka doktor kena jerit lebih kuat dari dia supaya dia dengar. Aku tak perlu karaoke untuk berlatih vocal, pergi jer la labor room. Insyaallah pitch perfect!

Selalunya pesakit lebih ramai dari doctor. Hari tu pelik. Tak ramai pulak pesakit. Nurse sebelah aku kata hari jumaat memang tak ramai pesakit. Aik! Bersalin pun ada cuti??"laa ya doctor, homma kollo 3auzeen betweled fel bait 3ashan Gom3ah igazah, kollo ahlahom felbait" kata nurse(tidak ya doctor, mereka semua memilih beranak di rumah hari Jumaat kerana Jumaat cuti, semua ahli keluarga ada kat rumah untuk "take care" ).

"Owh" baru kutahu, nampak sangat aku jarang pergi hari Jumaat. HUhuhu. Pesakit tadi meronta-ronta lagi kesakitan atas katil. Dr Muhammad datang. Dia M.O di situ. Maka aku pun berganjak ke tepi. Dia dah ada, baik dia yang sambutkan?fikirku. Dimasuknya 4 jari ke cervix, dia suruh si ibu push bila ada contraction. ARRRRRRRgggghhhhhhhh, Aaaaaaarrrrrrrrrgggghhhhhh! Jerit si ibu, darah berlinangan keluar dari vagina.

30 minit diambil semata-mata untuk second stage ni oleh dr Muhammad. "Ke tepi, biar aku buat pulak" kata dr Ahmed. Ditekannya perut pesakit di area "fundus of uterus" dengan tangan dia. Menjerit lagi pesakit tuh. "Mosh 2adrah!!!, mosh 2adrahhhhhh!!!!! Hamut, Hamut, Hamut!!"kata si ibu (saya tak daya, saya tak daya, aku akan mati!aku akan mati! Aku akan mati!). Sepatutnya kita tekan fundus tu dengan forearm tau, BUKAN DENGAN SIKU!

Aku tengok dr Ahmad tu tekan dengan siku. Nak tegur aku siapa lak kat situ. Dia dah pakar. Aku pun diam dulu. Sekali Dr Refaat masuk. Dia ni head of department O&G. Orangnya muka manis dan nampak macam student, tapi rupanya head of department. Aku dah underestimate dah. Huhuhu

"What are you doing? Use your forearm, not your elbow!!"marah Dr Refaat. Barulah dr Ahmad guna cara yang betul. So aku dah lega. Bagus-bagus, at least someone voiced out! Aku tau pasal forearm ni waktu aku mula-mula attachment kat Labor Room ni akhir tahun lepas. Sebab dah kena suruh buat, maka tahulah, cuba kalau aku tak pergi Labor Room ni, maybe sampai dah kerja pun belum tentu aku tahu.

Setelah sejam lebih pesakit itu di"handle" oleh Dr Muhammad dan Dr Ahmad, tapi still tak boleh labor jugak, Dr Refaat sempat senyum muhibbah kat aku sebelum menyeluk tangannya ke pengangkang si ibu. "You can see this patient's cervix is approximately 4 fingers(lebih kurang 8 cm diameter) but you must also measure the outlet! Very narrow. Subpubic angle is acute. If she delivers vaginally, the episiotomy will be very big (episiotomy rahebah)"terang dr Refaat. Aku angguk tanda faham.

Kemudian dr Yassir pulak datang. Dia sempat dengar apa yang Dr Refaat cakap tadi. "We can make trial of labor "katanya. Waktu tu baru aku teringat tentang Management of Obstructed Labor ni. Dr Refaat terus suruh si ibu ni push. Namun setelah beberapa minit, si ibu nampak exhausted tersangat-sangat,

"SORRY MADAM, YOU CAN'T DELIVER HERE"kata Dr Refaat pada Si Ibu.

SI Ibu menangis,"ha3mel eih??". Teresak-esak dia. Kasihan sungguh hatiku pada waktu tuh. Cepat-cepat aku buang emosi! Doctor-doctor yang ada di situ terus tolak katil si ibu ke O.T. untuk Cessarian Section.
Aku berlari pergi ambil segala tube dan Ambu Bag. Obstructed labor yang berlanjutan sampai 2 jam lebih macam ini akan menyebabkan anak dalam kandungan asphyxia dan mungkin tertelan tahi sendiri(meconium staining).

Tahi sendiri?????????? Bagi adik-adik yang pelik, apabila bayi dalam kandungan asphyxia(tak cukup oxygen) anal sphincter si bayi akan terbuka sendiri. Maka tahi si baby(dipanggil meconium) yang berwarna hijau akan masuk ke amniotic fluid seterusnya dihisap kembali oleh bayi melalui mulut dan hidung. Ini akan menyebabkan paru-paru si bayi malfunction waktu lahir nanti.

Dalam O.T dah riuh-rendah. Lebih daripada 10 doctor O&G hadir. Ada 3 orang doctor bius dan 4 orang medical students. Dr paediatric waktu tu dah menghilangkan diri. Hari ini doctor lebih ramai daripada pesakit dalam O.T . Semua nak tengok obstructed labor tuh. Aku nak ajer ambil gambar suasana riuh-rendah dalam O.T tu tapi disebabkan takut kena marah, aku simpan balik mobil berkamera aku ke dalam poket.

Pesakit tak boleh bagi epidural aneasthesia pulak. Disungkupnya mulut dan hidung dengan Halothane, dalam beberapa saat si ibu sudah tidak sedarkan diri. Jelas di badan si ibu "bandl's Ring" (budak medic sila buat rujukan pasal ring ini, penting). Dalam buku O&G banyak kali termaktub, aku pun hafal, tapi tak pernah jumpa. Hari ini aku jumpa. Sangat jelas!.

Lower section Cessarian Section dilakukan. Terpancut keluar Ambiotic Fluid yang berwarna hijau(meconium staining) waktu amniotomy tuh. Mana pulak Paediatric ni?????????? Risau giler aku waktu tuh, yerla siapa pula nak resuscitate baby tuh? Baby ni high risk!!

Kepala dicapai dan terus seluruh badan bayi dikeluarkan dari rahim. Si nurse clamp umbilical cord dan potong. Waduh-waduh! Mana Peadiatrician ni? Semua doctor pandang aku. Selalunya aku yang resuscitate bayi kalau Dr Paediatric tak ada. Tapi bayi ni meconium aspirated dia sangat bahaya. Dah lama sangat aspirated sejak waktu trial of labor tadi!

Nak tak nak, aku cepat-cepat sarung glove dan ambil bayi dari tangan Dr Jeehan yang bedah tuh. Aku bawa cepat-cepat ke radiator. Dr Refaat ikut. Dr lain pun ikut nak tengok. Aku cepat-cepat lap bayi. Badan dia dah kebiruan sejak dibawa keluar dari rahim tadi (cyanosis). Aku capai suction saiz 8 dengan cepat dan suck terus mulut bayi tuh. Banyak gile meconium! Aku keluarkan suction tu dan suck pulak nasal baby. Bayi masih kebiruan!

Dr Refaat pegang suction. Aku apa lagi. Serah cepat la bayi tu kat dia! Dia sedut mulut bayi tu lagi sekali, hidung pulak. Still kebiruan. Lepas tu dia tanya Dr Paediatric mana??

Dia dah tanya macam tuh maknanya setakat itu ajerla dia buat. Sama ada dia tak ingat cara resuscitate bayi atau dia zuhud tak nak buat. Bagi aku ini bukan masanya zuhud. Frankly speaking O&G sangat sibuk belajar bidang O&G ni, bila bayi keluar ajer, dia pass kat paediatric. Tapi bila Paed tak ada, tu yg baby kebiruan sebelum datang Paeditrician tuh. Lama-lama tak ingatlah cara resuscitate.

Tuhan saja yang tahu takut tak takut aku waktu tuh. Dah la ramai dr O&G sedang memerhati, psycho giler! Aku capai suction dari Dr Refaat. Aku angkat baby kaki ke atas kepala ke bawah. Aku biar suction dalam mulut dia. Pastu aku tepuk belakang bayi. WUaa!! Dia Nangis! Tapi sekejap ajer, pastu senyap balik. Apgar Score waktu tuh dah 4! (markah penuh 10). Aku kene buat cara lain.

Aku ambil Ambu Bag cepat2, pastu aku pump sekejap! Waktu tu aku terfikir, kalau Ambu Bag tu positive pressure, maka meconium tu lagila akan masuk ke paru-paru! Aku dah silap! Cemas nak mati aku waktu tuh. Ya Allah selamatkan bayi nih!!!

Aku berhentikan ambu bag tu, aku letak jauh-jauh. "Dr Refaat, can u help me?" kataku. Dr lain nk hulur tangan. Bagus sangat. Aku suruh dia pegang kaki ke atas, aku tepuk kuat sikit belakang bayi. Suction tu aku letak sampai hypopharynx. Banyak meconium yang keluar!

Tapi bayi still cyanosis! Endotracheal tube! Jerit ku! Aku tak pernah guna endotracheal tube ni kat bayi hidup. Waktu belajar kat kelas neonatology dulu aku practice kat bayi plastic ajer. Dekat labor room ni aku tengok ajer Paediatrician guna benda tuh. Aku tak pernah sentuh pun!

Dah tak ada cara lain, aku masukkan endotracheal tube, nampak vocal cord!, Suction! Dr Refaat pass suction kat aku. Aku apa lagi, masukkan ke endotracheal tub, segala hijau yang aku nampak semua aku sedut. Dr Refaat waktu tu ambil alcohol terus dituang ke badan bayi untuk stimulate respiration. Bayi terbatuk!!

Aku tepuk lagi belakang bayi sambil baringkan ke sisi. Lagi banyak meconium keluar. Bayi dah nangis!! Fuh lega! Cyanosis semakin hilang. Cuma distal limb waktu tuh masih cyanosis.

Bila aku baru sahaja nak bagi adrenaline injection, waktu tu la baru nampak batang hidung Dr Mostafa . Entah ke mana dia escape. Geram betul! Dia tengok bayi tu dia periksa paru-paru dan jantung, lepas tuh dia suck skit then terus bagi adrenaline. Selepas beberapa lama, baru tangan bayi tu dah pink balik. Cuma kaki dia masih cyanosis. Paediatrician tu jelaskan sebab kenapa bayi tu masih cyanosis di kaki tapi aku tak dapat tangkap. Dengar-tak-dengar ajer aku waktu tuh. Ngantuk pun betul juga. Al least dia dah ada, aku dah lega, aku ngan doctor-doctor lain palingkan muka nak tengok si ibu, sekali dah siap suture perut!
Wah lamanya aku resuscitate!!!

Pengajaran-buatlah resuscitation banyak kali kerana setiap kali dilakukan skill akan bertambah dan nyawa bayi akan lebih selamat. Elakkan membuat kesilapan seperti yang aku lakukan di atas; jangan buat positive pressure ventilation guna ambu bag waktu MECONIUM ASPIRATION.
Fuh! Selesai! Bayi selamat! Cukuplah aku nak balik! Maka aku pun meng"escape"kan diri seperti Dr Mostafa…..(well I came there to learn, not to work, yet!)

**********PERINGATAN SEPANJANG MASA KETIKA MEMBACA BLOG INI*************

1.Semua nama karakter yang dinyatakan BUKAN NAMA SEBENAR. Saya tidak menggunakan nama sebenar untuk mana-mana karakter dalam blog ini. Sekiranya berasa tidak selesa dengan sebarang karakter atau kebetulan sama nama atau saya cuai menukar nama karakter, sila maklumkan kepada saya.

2.Sebarang prosedur perubatan atau investigations yang TIDAK DINYATAKAN SECARA DETAIL DAN LENGKAP harap dimaafkan. Sini bukan tempatnya untuk berbincang teori ilmu perubatan.

3.JALAN CERITA ASAL DIOLAH SEMULA agar sesuai untuk tatapan pembaca.


9 comments:

Dr. E-iN said...

wah..
cuak2..

dealova said...

fuh..
saya terasa debaran nye...=p

saya link

Anonymous said...

kalo thick meconium, terus indication utk endotracheal intubation b4 inspiratory efforts start...then +ve press ventilation or ambu bag.

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

owh ic, thanx for this info

Shafiq Shahruddin said...

haha pandai kau bercerita... saspen aku.

alhamdulillah baby selamat

(ikut link dekat YM)

Fizi said...

yeah, best gile cite ni...bley buat movie la nnt..terasa debaran penonton utk trus baca smpai abes..

Raihana said...

Ur writing is very informative..rs cm tgk cite house plak..but minus all d personal conflicts.Nice work!

Dr Kadir said...

Haha your post sedikit sebanyak membantu ana faham tentang obstructed labor.

Anyway dalam buku dia tulis, to prevent Meconium Aspiration Syndrome:
1. Amniofusion before delivery.
2. Nasopharyngeal suction before first breath.
3. Endotracheal aspiration immediately after birth.

Thanx anyway.

anis khairuddin said...

fall in love with ur blog~~:)