Best Ke Bertatu? (2007)

Wednesday, July 8, 2009

Best ke bertatu????????

Hah, tajuk kat atas tu bukan bermakna aku nak try pakai tatu, Cuma aku nak ajak kalian berfikir best ke tidak pakai tatu ni setelah difikirkan dalam berbagai-bagai aspek. Meh aku citer…

Cuti musim panas tempoh hari aku balik Malaysia. Dah setahun aku tak balik, nak mengubat rindu terhadap keluarga. Anyway tahun ni aku terkejut sikit, cultural shock la orang cakap, sebab aku nampak benda yang berleluasa di sana sini, yang amat jarang aku nampak kat Mesir ni iaitu tatu.

Wei, tatu tu apa erk?

Tatu dalam bahasa arab berbunyi rajahan, kalau dalam arab pasar aku tak ingat pula nama dia apa. Tatu ni tanda yang dibuat di mana-mana bahagian badan tak kira la kat muka ke, tangan ke, bahu ke, perut ke, punggung ke, kaki ke atau kemaluan sendiri. Tatu ni guna dakwat yang bersifat kekal seperti indigo, aniline, carbon etc. Mari tengok contoh-contoh tatu nih:


orang ni dah menjahanamkan badan sendiri dengan membuat tatu seluruh badan bahagian belakang


Ni tatu glow in the dark, perghhh…. 1st time aku jumpa


Tatu paling hodoh dan x masuk akal pernah aku jumpa


Tatu di Mesir?

Kat Mesir ni tatu hanya oleh orang Masihi(Kristian) ajer. Mereka berbangsa arab, semua muka arab, kacak-kacak, lawa-lawa belaka. Kalau orang bangsa asing yang pertama kali datang negara arab mungkin akan menyangka semua arab yang mereka nampak tu beragama Islam, but believe me, ramai juga yang beragama kristian dekat sini. Nak kenal pasti mereka ni agak senang bagi wanita, kerana kebanyakan Muslimah pakai tudung. Lelaki ajer yang susah sikit laa nak recognize muka sama ajer Arabic pattern. Cuma ada satu feature iaitu tatu yang dapat dilihat dan membezakan antara Islam dan Kristian. Kebanyakan Arabic Kristian di sini ada tatu salib di tangan mereka.


Tatu kat tangan kawan arab, ni yang paling besar pernah aku jumpa kat mesir ni. Selalunya kecil aje dekat pergelangan tangan tuh.

Boleh ke tak bertatu???

Badan kita ni dicipta oleh Allah,cuba rujuk quran sunnah Allah beri kebenaran ke tak?

Daripada Abu Hurairah r.a Nabi Muhammah bersabda,"Allah melaknat perempuan yang menyambung rambut, yang meminta rambutnya disambung, dan Allah melaknat perempuan yang mentatu dan meminta ditatu". Al bukhari dan Muslim

Perbuatan mentatu adalah haram, dilaknat orang yang mentatu dan orang yang meminta untuk ditatu.


Contoh-contoh orang yang dilaknat, pentatu, dan orang yang meminta ditatu

Sebab apa huh????

1. Mengubah kejadian Allah yang asal
2. Melahirkan perasaan sombong dan takbur
3. Menyerupai amalan orang kafir
4. terdapat unsur penipuan dan kepalsuan

Kekal sampai tahap mana?

Kalau kalian dah mati pun, dah decompose pun tatu akan kekal pada badan kalian, sekiranya kulit kalian dihiris bahagian epidermisnya, nescaya tatu masih wujud kerana tatu bukan sahaja di bahagian epidermis kulit, malah dermis juga. Kalau kalian dah meninggal dunia, badan tu dah busuk nescaya badan kalian masih boleh dikesan tatunya. Sekiranya pulak dah tak nampak pada kulit kalian, it still can be visualized by exposure to Ultraviolet lamp or I.R. photography(ni dalam tajuk forensic).

Kalau waktu medical check up lak, ada effect x?

Haa, ni soalan penting, allah azab kalian yang bertatu ni kat dunia lagi, tu belum akhirat! Waktu kalian ada penyakit tertentu, contohnya ada cancer ke, tendonitis ke, multiple sclerosis ke, jangkitan otak atau saraf tunjang dan sebagainya, waktu sebegini kalian perlu menjalani MRI(Magnetic Resonance Imaging). Waktu rawatan ni, unsur metal yang ada pada tatu tu akan ditarik oleh mesin MRI ni, dan kalian akan merasa kulit kalian yang bertatu ni seakan-akan dicarik disiat dan yang sederita dengannya.

Kalau perempuan mengandung , menyusukan anak, atau bakal mengandung dan menyusukan anak, boleh ke bertatu????

Ni lagi satu bebal bagi wanita2 spesies ni, dah haram tu dah la, tentu ada sebab Allah haramkan, badan ni allah yang cipta, Dia tahu mana yang baik dan mana yang tak baik. Tatu ni akan menyebabkan reaksi allergic(alah) dan jangkitan yang akan memberi kesan pada ibu dan anak yang dikandung, yang bakal dikandung, yang disusui atau yang bakal disusui. Immuniti badan akan berkurang disebabkan tatu, sell histiocyte semua kalau boleh nak pergi menyerang kat kawasan tatu tu, sell histiocyte makan dakwat tu, pastu mati kat situ, cian dia. Apabila ada bacteria ke, virus ke, apa2 lagi pathogen yang datang menyerang badan, kalian akan tewas, dan anak-anak kalian juga menerima padah. You will die sooner…

Macam mana nak hilangkan tatu ni mak????????

Aku teringat citer drama waktu aku kecil dulu, ada lelaki ni desperate nak hilangkan tatu dia sebab tatu ni menyebabkan air wudhu dia tak sah, tak dapat dia solat(insaflah pendek kata). Dia cuba hilangkan pakai api, dia bakar kulit dia kat api nak hilangkan tatu tu sebab semua cream dia dah pakai tak mampu nak hilangkan tatu tu juga. Menangis-nangis kulit dibakar hidup-hidup tetapi keputusan dia masih menghampakan, berdarah, dan melarat lagi ada. Allah dah kata haram bertatu nak buat juga, sekarang terimalah padahnya.

Teknology sekarang laser for tattoo removal menjadi pilihan. Laser ni akan menyebabkan elemen-elemen dakwat tatu tu berkecai dan dibersihkan oleh Immuniti badan. Tetapi kena ingat rawatan bukan sekali, tetapi berkali-kali yang amat menyakitkan badan dan dompet orang yang menjalani rawatan tersebut. Nak tengok cuba pergi hospital yang buat ni. Wa cakap sama lu, lu x brani tgk punya! Jerit rasanya satu hospital boleh dengar. Aku tak tahu pulak dr tu pakai anaesthetic ke tak, atau pun anaesthetic tak boleh digunakan, Wallahualam, Tanya pakar kulit laa..

Nak tatu x nak?

As a physician, I consult you not to do so. 

**********PERINGATAN SEPANJANG MASA KETIKA MEMBACA BLOG INI*************

1.Semua nama karakter yang dinyatakan BUKAN NAMA SEBENAR. Saya tidak menggunakan nama sebenar untuk mana-mana karakter dalam blog ini. Sekiranya berasa tidak selesa dengan sebarang karakter atau kebetulan sama nama atau saya cuai menukar nama karakter, sila maklumkan kepada saya.

2.Sebarang prosedur perubatan atau investigations yang TIDAK DINYATAKAN SECARA DETAIL DAN LENGKAP harap dimaafkan. Sini bukan tempatnya untuk berbincang teori ilmu perubatan.

3.JALAN CERITA ASAL DIOLAH SEMULA agar sesuai untuk tatapan pembaca.


5 comments:

criestz said...

tanak tanak tanak laa..
gile la sape2 y buat..
tp kalu ade tatu y boh dakwat tu betol2 dibwh lapisan epidermis je..
mybe xmungkin mybe mungkin kn kn..

pape pon thanks to shahida (http://shahidarahamad.blogspot.com/)
die yrakemen bce psl tatu kt blog kamo..

ak actlly tnye psl tatu kt blog ak ape disadvntages tatu mengikut kate2 medic coz kate2 medic boleh diterima akal coz kite bley nmpk sume tu bwu la sng nk pecaye..

kt entry ak psl tatu ak tulis tah pape je broken english lak tu.. tp byk komen =P -sume mrh ak wt tatu pdhal ak tnye je knape xbley wt tatu..

niwey thanks dude..
wahh im a 1st commenter =P

Dr. Mohd Faizal B Nor Azmi said...

salam, ada juga rupanya orang baca article tatu ni yer, saya ingat tak dapat sambutan, anyway, it is pleasure for me to share this information, spread the info to your friends, promote my blogs, semoga allah berkati usaha kalian

criestz said...

yah cite psl doctor..
very intresting n suspense..
dgn bayi y kena pam smpai skg ye..
blog sy xfemes pon.. bwu sebulan je buat.. 10 000 y sbelom nie pon sume view blog sy coz nk tgk psl ama je..

niwey gudluck doc.. best sgt2 entry psl tatu ni n sy da xpyh nk tngu owg jwb soaln sy.. sume da ade dlm nie..soaln y sy tnye rupe2nye da dijwb 2 tahun y lps..
sume nye ALLAH y takdirkan..

so psl ama tu pas diorg turun kn ama kt situ diorg ltk ama kt atas tanah la ye?? xde mane2 blog pon cite psl ambulan n ama kne tinggl tu huhu.. bley cite skrt x?? thnks..

again thanks doc..

Q said...

assalamualaikum.. randomly reading ur post.. hoho.. tatu? kumpulan tatu yang nyanyi lagu all the things she said tu mcm best.. erk.. tp tattoo badan, langsung tak best.. hehe..

Anonymous said...

Gmba first "errr"
Gmba sec "uuuu...."
Gmba tige "jap2..bahahaha!!!!!"
Scroll ke bwh, scroll balik ke ats "bahahahah!!!!!" smbil glak guling2. Is that even a tattoo? Looked much like a painting! A 6 year-old's painting!
Haha.okeh sori2
(Still laughing seriously!)